Alt du trenger å vite om reisevaksiner i sommer!

Lengter du etter Thailand, Mexico eller Dubai? Uansett hvor i verden du har tenkt å fare, er det en god ide å kikke på vaksinasjonene dine. Kanskje må du få mer av vaksinen du fikk som barn, eller bli vaksinert mot noen sykdom vi ikke har i Norge. Her finner du alt du trenger å vite om reisevaksiner!

Hvor lenge før turen skal jeg vaksinere meg?

Det beste er som alltid å være ute i god tid. Kontakt en vaksinasjonsklinikk så snart du har bestemt deg for å ta en tur til utlandet – selv om det er lenge til du far. I noen tilfeller kan du trenge flere doser som skal tas med noen få ukers mellomrom. Selv om du booker en siste-minutte reise, bør du selvfølgelig besøke vaksinasjonsklinikken – en dose er alltid bedre enn ingen.

Hvilke vaksiner trenger jeg?

Den enkleste måten å finne ut er å besøke en vaksinasjonsklinikk og rådføre seg med dem. Om du må bli vaksinert, avhenger av hvilket land du skal besøke, hvor lenge du vil være borte, hvor i landet skal du bo og hva du skal gjøre. For å kunne gjøre en korrekt vurdering må vaksinatoren vite hvor gammel du er, om du har noe sykdommer eller allergier, og hvis du er gravid. Disse er de sykdommer du kan trenge å vaksinere deg mot:

Hepatitt A

En virussykdom som overføres gjennom mat og drikke håndteres med dårlig hygiene, hvorfor det er vanligst i fattigere deler av verden som Thailand, Vietnam, Sør-Afrika, Egypt, Den Dominikanske Republikk, Mexico og Bali. Gir kvalme, oppkast og feber og kan i noen tilfeller føre til alvorlig leverskade.

Tyfus

En smittsom feber som vanligvis spres gjennom mat og drikke og kan bli livstruende. Finnes i Sørøst-Asia, Sør-Amerika og Afrika, og anbefales hvis du skal være lenge i f.eks. Thailand, Mexico, Jamaica, Cuba, Egypt, Gambia, Costa Rica og lignende.

Kolera

Turist diaré forårsaket av kolerabakterien og smittet av mat og drikke. For en sunn person er sykdommen ikke alvorlig, men vaksinasjon kan fortsatt anbefales for turer til en rekke land – som Marokko, Gambia, Dubai, Israel, Peru, Chile, Filippinene, Mauritius og andre.

TBE

Flåttbåren sykdom som kan bli veldig alvorlig. I tillegg til deler av Sverige finnes TBE i deler av Russland og Europa, som Estland, Latvia, Litauen, Tsjekkia, Østerrike og Hellas.

Malaria

En alvorlig og livstruende sykdom spredt gjennom malariakjertler. Malaria er svært vanlig i tropiske og subtropiske områder, spesielt i Afrika – men også i andre deler av verden, og vaksiner kan være relevante i deler av Thailand, Vietnam, Sri Lanka, India, Mexico, Sør-Afrika, Kenya, Gambia og lignende. Malariaprofylakse anbefales når du reiser til et malariaområde.

Meningokokker

Bakterier som kan forårsake meningitt over hele verden, men nylig har hatt utbrudd i deler av Afrika. Vaksinasjon anbefales når du reiser til områder med kontinuerlig infeksjon, men det kan også være aktuelt hvis du skal bo i lengre tid i land der vaksinasjon anbefales til befolkningen, som Hellas, Tsjekkia, Australia, USA, Spania, Canada og Storbritannia og Irland. Vaksinasjon mot meningokokker er også obligatorisk for pilegrimsreiser i Saudi-Arabia.

Hvis du ønsker å fare til et av disse eksotiske destinasjonene, men ikke vet hvor du skal ha råd til det, anbefaler at du tar en titt på Budsjettkreditt.no hvor du kan finne en masse nyttig informasjon om kreditt og lån med rask betaling og god rente.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *